eBooks.PL.Kuchnia.Wielkanoc.(osiol.NET).(OSiOLEK.com), KSIĄŻKI KUCHARSKIE
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
ciasto:
150 ml mleka
100 g cukru
50 g wiórków kokosowych
50 g mas a
50 g rodzynków
20 g dro d y
Babka dro d owa
2 szklanki m ki pszennej
2 ó tka
aromat rumowy
polewa czekoladowa:
50 g mlecznej czekolady
1 y ka mleka
ponadto:
t uszcz do wysmarowania formy
wiórki kokosowe do dekoracji
Sposób wykonania :
Ciasto
:
Dro d e rozkruszy , zasypa 1/4 cz ci cukru, rozetrze i poczeka a si rozpuszcz .
Doda 1/5 m ki i cz podgrzanego mleka (tak aby uzyska konsystencj g stej
mietany).
Dok adnie wymiesza i odstawi do wyro ni cia.
Rodzynki sparzy i os czy na sicie.
ó tka utrze z pozosta cz ci cukru.
Do wyro ni tego rozczynu doda utarte ó tka, pozosta m k , mleko i zarobi ciasto.
Mas o roztopi i doda do ciasta wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, aromatem
rumowym i ponownie wyrobi .
Ciasto w o y do wysmarowanej t uszczem formy z tulej o rednicy 21 cm i pozostawi
do wyro ni cia.
Wstawi do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze oko o 180oC przez 35 - 45
minut.
Polewa czekoladowa
:
Sk adniki na polew w o y do rondla i podgrza do po czenia sk adników mieszaj c,
zagotowa .
Babka dro d owa
:
Ostudzon babk obla ciep polew i obsypa wiórkami kokosowymi.
Babka dro d owa parzona
1
1 y ka margaryny
Nast pnie wyrobi ciasto (powinno odchodzi od r ki).
esencja rumowa
lukier:
10 dag cukru pudru
sok z po owy cytryny
skórka pomara czowa do dekoracji
Sposób wykonania :
Mas o zagotowa z mlekiem.
Wsypa m k , energicznie wymiesza ciasto.
Wystudzi .
Dro d e rozetrze z y k cukru, y k m ki i zostawi na kilka minut w ciep ym
miejscu.
Do zaparzonego ciasta dodawa po jednym ó tku, ci gle ucieraj c.
Na koniec doda dro d e, reszt cukru, rodzynki, kilka kropel esencji i spirytus.
Ciasto dobrze wyrobi , odstawi do wyro ni cia na 20 - 25 minut, po czym znów
wyrobi i jeszcze raz zostawi do wyro ni cia.
Wy o y do formy wysmarowanej t uszczem, odczeka a podro nie, i wstawi do
piekarnika nagrzanego do temperatury 160 - 170oC.
Upiec na z oty kolor.
Cukier po czy z sokiem, doda y k przegotowanej letniej wody i uciera oko o 20
minut.
Gotow babk obla lukrem, ozdobi skórk pomara czow .
Babka petersburska
ciasto:
40 dag m ki
18 jaj
3,5 dag dro d y
2 dag migda ów
20 dag mas a
2/3 szklanki cukru
2 szklanki mietany
1/3 szklanki mleka
skórka otarta z cytryny
2
5 ó tek
25 dag m ki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
6 - 7 dag mas a
3 dag dro d y
5 dag rodzynków
y ka spirytusu
 Do utartego mas a porcjami dodawa ó tka ubite z cukrem na pian i nadal ucieraj c
w o y skórk cytrynow , drobno posiekane migda y, wla rozpuszczone w ciep ym
mleku dro d e, mietan , wsypa m k .
y ka soku z cytryny
2 y ki drobno posiekanej skórki pomara czowej
Doda pian z bia ek ubit ze szczypt soli, ostro nie wymiesza .
Ciasto wy o y do wysmarowanych mas em lub margaryn form, wype niaj c je do 1/3
wysoko ci.
Przykry czyst ciereczk i postawi w ciep ym miejscu.
Gdy ciasto zwi kszy sw obj to o 2/3, wstawi je do nagrzanego piekarnika i piec
oko o godziny.
Cukier puder utrze z sokami na g st g adk mas , doda skórk pomara czow i
takim lukrem pola ostudzon babk .
Babka rumowa
50 dag m ki
5 dag dro d y
15 dag cukru
15 dag mas a
3 jaja
3 ó tka
wier szklanki mleka
1/2 szklanki g stej mietany
3 y ki rodzynek
50 g rumu
szczypta soli
lukier
4 y ki cukru pudru
2 y ki soku z cytryny
Sposób wykonania :
Rodzynki op uka , zala rumem.
M k przesia do p askiego naczynia, zrobi wg bienie.
Do do ka wsypa pokruszone dro d e, y k cukru, wla ciep e mleko i
wymiesza .
Naczynie przykry ciereczk i pozostawi w ciep ym miejscu.
Jaja i ó tka ubi z cukrem i wymiesza ze mietan .
Do wyro ni tego, dojrza ego rozczynu wla mas jajeczn oraz rum z rodzynkami.
3
Sposób wykonania :
sól
lukier:
20 dag cukru pudru
1,5 y ki soku z pomara czy
Piec 40- 50 minut w temperaturze 190 - 200oC.
Ostudzon babk pola lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z sokiem
cytrynowym (gdyby by zbyt g sty, doda odrobin wody) lub kieliszkiem wódki czy
rumu.
t uszczem i wype ni ciastem do 2/3 wysoko ci.
Babka z adwokatem
25 dag margaryny
2 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
6 jaj
2,25 szklanki m ki
15 y ek oleju
10 y ek adwokata
3 p askie y eczki proszku do pieczenia
2 y ki posiekanych orzechów
Sposób wykonania :
Margaryn , olej, alkohol, cukier, cukier waniliowy oraz dwie y ki wody gotowa 10
minut na wolnym ogniu.
Przestudzon mas wymiesza z ó tkami, pó szklanki odla , a reszt starannie po czy
z m k , proszkiem do pieczenia i ubit na sztywno pian z bia ek.
Wy o y ciasto do nat uszczonej formy, wstawi do nagrzanego piekarnika i upiec.
Gor c babk posmarowa pozosta mas i posypa migda ami.
Babka ó tkowa
60 dag m ki
150 ml mleka
12 ó tek
jajko
20 dag mas a
17,5 dag cukru
8 dag dro d y
50 ml rumu lub spirytusu
50 g sma onej skórki pomara czowej
4
Odstawi w ciep e miejsce do wyro ni cia.
Gdy ciasto wyra nie si podniesie, wstawi do nagrzanego piekarnika.
Dwie ma e formy do babek lub jedn du (najlepiej z kominkiem) nasmarowa
Zagnie ciasto, a gdy stanie si jednolite, wyrabia je z wlewanym po trochu,
stopionym, letnim t uszczem, a b dzie b yszcz ce i zacznie odstawa od r ki.
Wsyp szafran do alkoholu (lub kurkum , ale szafran jest znacznie lepszy), wymieszaj i
odstaw.
Dzi ki tym przyprawom babka b dzie mia a pi kny, s oneczny kolor, bez wzgl du na
jako u ytych jajek.
1/2 laski wanilii
cukier puder do posypania
Sposób wykonania :
Podgrzej w rondelku mleko - powinno by tylko letnie.
Wsyp do salaterki 10 dag przesianej m ki, y k cukru i drobno pokruszone, bardzo
wie e dro d e.
Wlej mleko, wszystko starannie wymieszaj i odstaw do wyro ni cia w ciep e, ale nie
gor ce miejsce.
Przesiej reszt m ki (ogrzanej na kaloryferze) do du ej miski.
Sklaruj w rondelku mas o, a gdy nabierze koloru orzecha laskowego, przelej przez g ste
sito.
Wsyp do emaliowanego garnka cukier i szczypt soli.
Wbij jajko i wlej wszystkie ó tka.
Postaw garnek na male kim ogniu, mieszaj trzepaczk przez kilka minut, a powstanie
g sty krem.
Wlej dojrza y rozczyn do miski z m ka (po dotkni ciu palcem dobry rozczyn powinien
si zapa ), dodaj krem jajeczny i alkohol.
Wyrabiaj ciasto - w ciep ej kuchni - przez 30 minut wt aczaj c jak najwi cej powietrza -
a wi c ciasto uno do góry, troch ubijaj pi ci i tak a do chwili, kiedy przestanie
przykleja si do r k.
Je li jednak r ce ci gle s oblepione, trzeba je umy w gor cej wodzie, zanurzy w
ciep ym ma le i dalej wyrabia ciasto przez 10 - 15 minut.
Mi kkie, "wyrastaj ce pod r k " ciasto (nieomylny znak jego "dobroci") posmaruj
odrobin sklarowanego mas a, przykryj ciereczk i odstaw do wyro ni cia.
To mo e trwa i godzin .
Gdy ciasto dwukrotnie zwi kszy obj to , dodaj lekko podgrzane sklarowane mas o
(zostaw 2 y ki w rondelku) i wyrabiaj starannie przez 5 minut.
Wsyp rodzynki, drobno posiekan , sma on skórk pomara czow , skórk otart ze
wie ej pomara czy i drobniutko poci t no yczkami wanili .
Przykryj serwetk i odstaw do ponownego wyro ni cia.
Gotowe ciasto prze ó do posmarowanych mas em i poprószonych m k foremek -
powinno je wype nia do po owy wysoko ci.
Odstaw na pewien czas w ciep e miejsce.
Gdy ciasto ju wype ni foremki, piecz w temperaturze 180oC.
Po 40 minutach wbij patyczek, je li jest suchy po wyj ciu, babki s upieczone.
Stud w foremkach przez 10 minut.
Potem ostro nie wyjmij, jeszcze ciep e posmaruj sklarowanym mas em i posyp cukrem
pudrem.
5
10 dag jasnych rodzynek
szczypta szafranu
szczypta soli
skórka otarta z 1 pomara czy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]