drinki z piwa, książki, przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
1. Piwo z campari2. Coctail z piwa3. Czy�ciec4. Ladies Cup5. Cykliska6. Utrwalacz - dobijacz7. Brzeg Ba�yku8. Piwo z sokiem po pozna�sku9. Kosmonauta10. Piccolo11. Piwo z cytryn�12 Piwo Egzotyczne13. Grzane piwo14. Piwo grzane z ��tkami15. Piwo grzane z cukrem16. Piwo grzane z pomara�cz�17. Piwo pieniste18. Piwo porzeczkowe19. U-boot20. Piwo po marynarsku21. Piwo "na kaca"22. Piwny poncz23. Bowle z piwem24. Beer buster25. Beer panachee26. Beer punch27. Black velvet28. Boilermaker29. Depth charge30. 31. 32. Green beer , Red beer, Blue beer33. Half 'n' half34. Peter abbot35. Red eye (lub Tomboy)36. Shandy graff37. Beer Shake38. Beer Top39. Belfast Car Bomb40. Bright Spear41. Danger42. Early Afternoon Cocktail43. Geissenmass44. Guacarita Drink45. Hop, Skip Aand Strip46. Illinoise Brandy47. Jim And Rachel's Sloppy Seconds48. Kauhun Rivaama49. Kryptonite Shot50. Peach Velvet51. Slow Gray52. Strawberry53. Ugly54. Valley55. Wild Brew Yonder--------------------------------------------------------------------------------1. Piwo z campari:33 ml jasnego piwa60 ml campariDo du�ej szklanicy wla� campari, a nast�pnie zimne piwo. Zamiesza� nap�j i podawa� sch�odzony.2. Coctail z piwa:0,33 l jasnego piwa40 ml wytrawnego wermutuDo wysokiej szklanki wrzuci� 2-3 kostki lodu, wla� wermut i dope�ni� szklank� piwem.3. Czy�ciec:0,5 l jasnego piwa20 ml rumus�lpieprzDekoracja: plasterek cytrynyDo wysokiej szklanki wla� rum, dope�ni� piwem, dosypa� do smaku szczypt� soli i pieprzu. Kraw�d� szklanki udekorowa� plasterkiem cytryny.4. Ladies Cup:0,33 l jasnego piwa20 ml rumu20 ml skondensowanego mleka20 ml soku wi�niowego150 ml szampanaDo szklanego pucharu o pojemno�ci conajmniej 0,5 l wla� kolejno: rum, mleko, sok. Nas�pnie wymiesza�, wla� piwo i dope�ni� szampanem.5. Cykliska:0,33 l ciemnego piwa0,33 l lemoniadyOba napoje szybko wymiesza� i natychmiast podawa�.6. Utrwalacz - dobijacz0,33 l jasnego piwa20 ml w�dki20 ml soku z cytrynyDo szklanki wla� w�dk�, sok cytrynowy, wymiesza� i dope�ni� piwem.7. Brzeg Ba�yku:0,33 l jasnego piwa0,33 l coliOba napoje szybko wymiesza� i natychmiast podawa�.8. Piwo z sokiem po pozna�sku:0,5 jasnego piwa20 ml syropu malinowegoDo kufla wla�syrop i dope�ni� piwem. Je�li ma by� obfita piana, do kufla z piwem dolewamy syropu i mieszamy �y�k� barow�. Zamiast syropu malinowego mo�na te� u�ywa� wysoko sch�odzonego soku wi�niowego.9. Kosmonauta:0,33 l jasnego piwa0,33 l szampana lub innego wina musuj�cegoSch�odzone piwo i szampana w r�wnych cz�ciach wla� do wysokiej szklanki.10. Piccolo:0,5 l jasnego piwa0,25 l szampanaNapoje ozi�bi�. Do wysokiej szklanki nala� piwo, tak aby nape�ni� 2/3 obj�to�ci, a nast�pnie dope�ni� szampanem.11. Piwo z cytryn�:33 ml jasnego piwa60 ml winiaku1 �y�eczka cukru pudru1 �y�eczka soku z cytrynyszczypta ga�ki muszkato�owejDo ozi�bion�j szklanicy wsypa� cukier, doda� soku z cytryny i winiak. Wymiesza�. Nast�pnie wla� zimne piwo i posypa� je ga�k�.12. Piwo Egzotyczne:0,5 l jasnego piwa1,5 �y�ki naturalnego miodu1 j�jko1 cytryna1 pomara�czaZagrzej piwo, dodaj mi�d i ubite na kogel-mogel jajko. Rozdziel pomara�cze i cytryn� na p�. Po�ow� owoc�w pokr�j i dodaj do ogrzanej masy, z drugiej cz�ci owoc�w wyci�nij sok i r�wnie� dodaj da piwa. Ci�gle mieszaj�c doprowad do wrzenia. Podawaj gor�ce w porcelanowych fili�ankach lub kubkach.13. Grzane piwo:0,5 l jasnego piwa0,5 �y�eczki cynamonu0,5 �y�eczki zmielonych go�dzik�w2 �y�ki cukruWsyp cukier, cynamon i zmielone go�dziki do niedu�ego garnka, zal�j je siedmioma �yikami piwa, zamieszaj i poczekaj a� cukier si� rozpu�ci, zagotuj i przetrzymaj pod pokrywk� 3 minuty. Dolej pozosta�e piwo, przykryj garnek pokrywk� i na silnym ogniu doprowad� do wrzenia. Odczekaj chwil�, a� przyprawy osi�d� na dnie i porozlew�j nap�j do porcelanowych albo kamionlcowych kubk�w.14. Piwo grzane z ��tkami:0,5 l jasnego piwa2 jaja3-4 �y�ki cukrukawa�ek cynamonu3-4 go�dzikiZagotowa� piwo z cynamonem i go�dzikami. ��tka utrze�, po czym wlewa� do nich po trochu gor�ce piwo, ci�gle mieszaj�c. Podgrza�, a� lekko zg�stnieje. Nie gotowa�. Podawa� w dzbanku porcelanowym, rozlewaj�c do porcelanowych k�bk�w. Jako dodatek mo�na poda� grzanki lub biay ser pokrojony w kostk�.15. Piwo grzane z cukrem:0,5 l jasnego piwa5-6 �y�eczek cukru Po piwa wsypa� cukier i zagotowa�w emaliowym garnuszku pod przykryciem. Przela� do szklanego dzbanka i rozlewa� do wysokich szklanek.16. Piwo grzane z pomara�cz�:0,5 l jasnego piwa1 dorodna, intensywnie wybarwiona pomara�czakawalek cynamonu4-5 go�dziki5-6 �y�eczek cukruZetrzyj na tarce aromatyczn� sk�rk� z pomara�czy, wyci�nij i odced� sok z owocu. Do niewielkiego gamka wsyp cukier, start� sk�rk� pomara�czow� i cynamon; zalej te przyprawy siedmioma �y�kami piwa, wymieszaj a� do rozpuszezenia cukru i zagotuj pod przykryciem. Wlej reszt� piwa i sok z pomara�czy, przykryj i na silnym ogniu szybko doprowad� do wrzenia. Podawaj w kielichach na n�ce lub w ma�ych, kamionkowych kubeczkach.17. Piwo pieniste1 l jasnego piwa4 jaja6 �y�eczek cukru1/2 �y�eczki cynamonu1/2 cytrynyUbi� r�cznie lub w mikserze jajka z piwem, dodaj�c cukier, cynamon i sk�rk� cytryny. Stale mieszaj�c podgrzewa�. Nie dopu�ci� do zagotowania. Podawa� gor�ce, w pucharkach szklanych.18. Piwo porzeczkowe:0,5 l jasnego piwa0,25 l soku z czarnej porzeczki�redniej wielko�ci cytrynaodrobina waniliiPodgrzej na ma�ym ogniu piwo, tak by nie wykipia�o, dod�j sok z czarnej porzeczki i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku wanili�. Cytryn� pokr�j w plasterki i w�� do powsta�ego ponczu.19. U-boot:0,5 l jasnego piwa20 ml �yiniej w�dkiNape�nij kufel piwem i przygotuj 20 ml. �ytniej w�dki w kieliszku. Gdy b�dziesz ju� got�w spr�bowa�, umie�� kieliszek z w�dk� w piwie tak by powoli zacz�� opada�. Zacznij pi� zanim kieliszek opadnie na d�l.20. Piwo po marynarsku:0,5 jasnego piwa20 ml w�dkiDo kufla wla� odmierzon� �ytni� w�dk� i dope�ni� kufel piwem.21. Piwo "na kaca":0,5 l jasnego piwa1 cytrynaDo wysokiej szklanki wycisn�� sok z cytryny, wla� piwo i zamiesza�. Doskonale gasipragnienie.22. Piwny poncz:0,5 l jasnego piwa1 cytryna20 ml winiakuga�ka muszkato�owaWycisn�� sok z cytryny. Po��czy� go z winiakiem i zamiesza� w shakerze z lodem. Wla� do szklanki i dope�ni� piwem. Na powierzchni piany posypa� odrobin� ga�ki muszkato�owej.23. Bowle z piwem:1,3 l jasnego piwa50 dkg truskawek2 �y�eczki cukru2 butelki bia�ego winaTruskawki w�o�y� 4-litrowego naczynia, posypa� cukrem, a gdy puszcz� sok wla� do nich p� butelki wina. Przykry� i postawi� na dwie godziny w lod�wce. Nast�pnie dola�reszt� sch�odzonego wina i piwa. Podawa� w pucharach lub szklankach wrac z owocami.24. BEER BUSTER40 ml w�dki czystej,200-250 ml piwa jasnego pe�nego,2 D. sosu TabascoDo szklanicy collinsowej wla� kolejno w�dk�, Tabasco i bardzo zimne piwo, lekko zamiesza�.25. BEER PANACHEE125 ml piwa jasnego pe�nego,150 ml 7 UP,1 �. syropu cukrowego,1/2 �. soku cytrynowegoDo du�ego pokala w�o�y� 4-5 kostek lodu, wla� syrop z sokiem cytrynowym oraz zimne piwo i zimny mix, lekko zamiesza�.26. BEER PUNCH125 ml piwa jasnego pe�nego,150 ml soku grejpfrutowego lub pomara�czowego,125 ml Ginger Ale,50 ml syropu cukrowego,1 �. soku z lime lub cytrynyDo du�ego balonowego kielicha wla� syrop z sokiem, zamiesza�, doda� 4-5 kostek lodu, wla� pozosta�e zimne napoje i lekko zamiesza�.27. BLACK VELVET1/2 zimnego piwa Stout (ciemne mocne),1/2 zimnego Piper-Heidsieck Champagne BrutDo pokala lub szklanicy highballowej wlewa� ostro�nie i jednocze�nie wymienione sk�adniki (nie miesza�!).28. BOILERMAKERSerwowa�: 1 large jagger (50 ml) wybranego gatunku whiskeyoddzielnie z piwem jasnym pe�nym (250-335 ml).29. DEPTH CHARGE40 ml w�dki czystej wla� do pokala i dope�ni� zimnym piwem jasnym pe�nym (250-335 ml).30. 31. 32. GREEN BEER , RED BEER, BLUE BEER20 ml Peppermint (zielony), ( Bols Red Orange)(Bols Blue)250 ml zimnego piwa jasnego pe�negoDo smuk�ego wysokiego pokala wla� likier i dope�ni� piwem.33. HALF 'N' HALFStyl ameryka�ski:1/2 zimne piwo jasne pe�ne,1/2 zimny porterDo pokala lub szklanicy highballowej wla� piwa i lekko zamiesza�.34. PETER ABBOT2/3 zimny sok pomara�czowy,1/3 zimne piwo jasne pe�neDo pokala lub szklanicy highballowej wla� sk�adniki i lekko zamiesza�.35. RED EYE (lub TOMBOY)1/2 zimne piwo jasne pe�ne,1/2 zimny sok pomidorowyDo pokala lub szklanicy highballowej wla� sk�adniki i lekko zamiesza�.36. SHANDY GAFF1/2 zimne piwo jasne pe�ne,1/2 zimny Ginger AleDo pokala lub szklanicy highballowej wla� sk�adniki i lekko zamiesza�.37. BEER SHAKE360 ml jasnego piwa3 ga�ki lod�wPo��czy� wszystkie sk�adniki w blenderze (mixerze) do uzyskania jednolitej konsystencji. Przela� do szklanki typu highball.38 . BEER TOP300 ml jasnego piwa60 ml 7-UP'uNape�ni� kufel piwem, a nast�pnie wla� 7-UP. Mo�na go wla� wi�cej lub mniej w zale�no�ci od gustu. Bior�c proporcje 50/50 jest to drink zwany SHANDY. Dobre na gor�ce dni lub po du�ej ilo�ci picia.39. BELFAST CAR BOMB0,5 l piwa30 ml Bailey's Irish Cream30 ml whisky szkockiejDo kufla wype�nionego piwem wlo�y� (zatopi� :)) kieliszek (shooter) z whisky. Na wierzch piwa wla� Bailey's Irish Cream.40. BRIGHT SPEAR90 ml jasnego piwa90 ml Sprite'aWymiesza� sk�adniki w szklance typu highball - dobre dla ludzi kt�rzy nie mog� znie�� czyste...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]